Voer een zoekterm in

dinsdag 21 juni 2016

Pilea peperomioidesPilea peperomioides, ook wel Pannenkoekenplant of Chinese Money Plant genoemd, is afkomstig uit China. Daar groeit hij op het Canshang-gebergte in de zuidelijke provincie Yunnan in China.

Deze bergplant is bij ons momenteel ontzettend geliefd in het interieur, hij doet het - met een voorkeur voor temperaturen boven de 10°C - erg goed als kamerplant

Het is een schitterende plant met ronde schildvormige, glanzende bladeren op lange stengels.

Te koop
Pilea peperomioides is bijna niet in tuincentra verkrijgbaar en is daardoor nog vrij uniek. Op Marktplaats en Sociale Media kun je stekjes vinden die bij een grote plant uit de wortels omhoog groeien. Wanneer mijn 'moederplant' kleintjes krijgt, kun je deze babystekjes bij mij kopen voor € 3,99 exclusief verzendkosten. Je bestelt zo'n stekje HIER. 

Verzending
Ik verzend het stekje zonder potgrond, nadat deze nieuwe wortels heeft gekregen in water. Ik wikkel natte watten rond de wortels, zodat de wortels vochtig blijven tijdens de reis. Vervolgens verzend ik het stekje in een doosje. 

Uit ervaring is gebleken dat het stekje bij verzending in een envelop, ondanks voldoende beschermend materiaal, flink beschadigd raakt.

Verzorging
Als het stekje bij ontvangst slap hangt, zet het dan eerst even in water op een lichte plek. Dan trekt hij snel bij. Daarna kun je het stekje in een potje met potgrond zetten. Met speciale kweek- / stekpotgrond krijgt het stekje wat extra voeding, maar ook in gewone potgrond doet hij het prima.

Neem een pot met voldoende ruimte om te groeien. Beter een te grote pot dan te klein. Gebruik je een terracottapot, zet de plant dan eerst in een plastic binnenpot. Je kunt ook een geglazuurde, kunststof of glazen pot nemen, zodat de pot zelf geen vocht uit de potgrond opneemt, zoals bij ongeglazuurd aardewerk het geval is.

De potgrond mag namelijk niet uitdrogen, maar moet voortdurend licht vochtig zijn. Voel om de dag even hoe vochtig de grond nog is en geef water zodra de grond droog aanvoelt. Het bevochtigen is ongeveer 2 tot 3 keer per week nodig.

De plant houdt niet van de volle zon, maar staat graag in het licht. Hoe verder van het raam af, hoe minder goed de Pilea bloeit.

De plant wordt zo'n 30-40 cm hoog. Als de plant ouder wordt ontstaat er een soort stengel / stam waar de bladeren aan groeien. Uit de wortels groeien steeds nieuwe plantjes die je kunt afknippen of afsnijden van de wortel. Deze stekjes kun je het beste eerst in water zetten tot er nieuwe wortels zijn ontstaan.
De potgrond kun je het beste om de paar maanden bemesten. Ook een verwenbeurt met een plantenspuit of een regenbui zal de plant goed doen. De blaadjes maak je voorzichtig schoon met een vochtige doek.

Veel plezier met deze prachtplant!
Bronnen:


Geen opmerkingen :

Een reactie posten