Voer een zoekterm in

woensdag 5 oktober 2016

Lamp maken van een kalebas | deel 2



In deel 1 schreef ik over het bewerken van een gedroogde kalebas om er een lamp van te maken. Vandaag laat ik zien hoe je een snoer en fitting bevestigt aan de kalebas met de producten van Creative Cables.

Nodig:
Gedroogde kalebas
Strijkijzersnoer
Trekontlaster
Kleine fitting (E14)
Schaar
Mes
Kleine platte schroevendraaier
Lampje voor kleine fitting (E14)

Net als de kalebas in deel 1 heb ik ook deze kalebas gespoten met een witte primerspray en daarna een toplaag met de matte 'Pure White' lakspray' van het merk Montana, uit de serie Gold, verkrijgbaar bij Graffitishop4u.

De verf dekt en droogt snel, dus een paar uur later kan ik al aan de slag met het snoer en de fitting. Van de vorige kalebas maakte ik een hanglamp, maar dit keer maak ik een tafellamp.

Hoe?

  • Je boort om te beginnen met een 9 mm boor een gat in de zijkant van de kalebas, ongeveer 5 cm boven de opening. Test even of de trekontlaster past. 
  • In het zojuist geboorde gat draai je de trekontlaster van binnenuit vast, met de pinnetjes naar buiten toe. (Is het gat iets te ruim, dan komt dit later goed wanneer je het dopje van de trekontlaster vastdraait.)
  • Daarna rijg je het dopje van de trekontlaster aan het strijkijzersnoer en steek je het snoer via de trekontlaster naar binnen.
  • Vervolgens steek je het snoer door het witte dopje van de fitting. Ik heb voor een kleine fitting gekozen (E14), maar een grote fitting (E27) kan natuurlijk ook.
  • Het dopje van de fitting schroef je vast op de trekontlaster. 


Er zijn hele handige tools om snoeren te splitsen, maar ik gebruik gewoon een scherp mesje of een schaar.
  • Schuif de 'bekleding' van het snoer wat naar achteren, zodat er een paar centimeter wit snoer vrijkomt.

    Tip van Creative Cables:
    "Voor een rafelvrij effect plak je het snoer aan de rand af met transparant tape."


  • Met een mesje of een schaar splits je het snoer en knip je het loszittende witte kunststof weg, zodat de elektriciteitsdraden vrij kunnen bewegen.


  • Met een mesje of een striptang verwijder je voorzichtig een stukje (5 mm) van het gekleurde kunststof, zodat het koperdraad bloot komt te liggen.


    Tip van Creative Cables:
    "Om perfect te strippen is deze striptang een mooie oplossing."


  • In het zwarte deel van de fitting zie je 2 schroefjes. Deze draai je zo ver mogelijk los, waardoor er een opening ontstaat onder de schroefjes. 
  • In deze opening steek je de twee stukjes koperdraad (niet uit laten steken) en daarna draai je de schroefjes weer strak aan.


  • Daarna trek je het snoer wat terug naar buiten en schuif je het zwarte deel in het dopje van de fitting (dit past maar op 1 manier). 
  • Houd vast en schroef het lange uiteinde van de fitting er op vast.


  • Aan de buitenkant schroef je nu ook het dopje van de trekontlaster vast, zodat de draad stevig vast zit.


  • Draai een lampje (E14) in de fitting.
  • Nu hoef je alleen nog een stekker te bevestigen aan het andere uiteinde van het snoer - plus eventueel een schakelaar halverwege het snoer - en klaar is de lamp! Hierover volgt meer in deel 3.


Na de hangende kalebaslamp heb ik nu ook een staande kalebaslamp in de slaapkamer, beide met prachtig sprookjesachtig licht zodra het donker wordt.

Ben jij ook creatief genoeg om dit te maken? Deel jouw creatie met de hashtag #fancykabaklamba




PS: Voor een hangende kalebaslamp rijg je eerst de trekontlaster aan het snoer. Daarna sluit je de fitting aan en draai je deze vast op de trekontlaster. Dan pas steek je het snoer van binnen naar buiten door het geboorde gat en trek je de pinnetjes van de trekontlaster door het gat naar buiten. Aan de buitenkant schuif je het dopje van de trekontlaster over de pinnetjes en draai je deze vast.

Het gat moet bij deze werkwijze groot genoeg zijn om de pinnetjes van de trekontlaster naar buiten te laten steken, zonder deze er strak in vast te moeten draaien, want je kunt niet met je hand in het smalle deel van de kalebas.

Deze volgorde kun je bij de staande lamp overigens ook toepassen als je liever buiten de kalebas werkt.

2 opmerkingen :