Voer een zoekterm in

woensdag 11 oktober 2017

DIY | Poster op hout


Voor ons nieuwe huis wilde ik iets persoonlijks aan de muur, een foto, groot afgedrukt, op stevig materiaal, maar niet heel duur. Lastige combi, zo bleek, dus bedacht ik zelf iets; een poster geplakt op een houten plaat die we nog hadden liggen.

Het was een gok, want... kun je zomaar elk papier met elke behanglijm op elk soort hout plakken? Ik had geen idee hoe het uit zou pakken, maar ging in elk geval op zoek naar een mooie foto.

De foto
De foto moest binnen het kleurenpalet van ons nieuwe interieurplan passen en iets over ons vertellen, om het huis nog persoonlijker - echt van óns te maken.
Ik scrolde alle vakantiealbums door en kwam uiteindelijk een trouwfoto tegen, gemaakt op het strand van Aruba.


Een grafische bewerking
Gewoon zo af laten drukken vond ik te gewoontjes, dus ik besloot de foto in een bewerkingsprogramma een geblokt effect te geven. Tijdens het bewerken, waarbij ik geen kleuren toevoegde, maar kleuren uit de foto naar voren haalde, zag ik pas hoe perfect alle kleuren pasten in het interieurplan.Het blauwe van de zee, het lichte - bijna witte grijs-beige van het zand, de nudekleur van onze huid, het hout en groen van de beroemde dividiviboom... Allemaal kleuren die ik in het nieuwe huis terug wilde laten komen.


Het deed me beseffen dat mijn kleurkeuze in huis misschien wel onbewust te maken heeft met mijn liefde voor de zee, het strand en de natuur. Deze kleuren geven rust en maken me blij. En een vakantiegevoel in eigen huis, wie wil dat nou niet?

Ik dwaal af.

De poster
Na het bewerken bestelde ik de poster bij Saal Digital, waarbij ik (ondanks mijn low-budgetplan, maar dankzij een kortingsbon) koos voor de best mogelijke kwaliteit: Een FineArt print, ultrascherp resultaat op ultrazacht katoen.

Het product - eigenlijk geen poster, maar ook geen doek - voelde heel zacht aan. De kleuren waren exact zoals ze moesten zijn en de details inderdaad haarscherp. Met recht 'Fine Art', waardoor het bijna als heiligschennis voelde om hiermee te gaan behangen.


De houten plaat
De plaat was van te voren al op maat gezaagd, dit doen ze gratis bij de bouwmarkt. De randen werden glad geschuurd en daarna met een lichtbeige krijtverf geschilderd, zodat de kleur van de randen mooi zou matchen met de poster.

Daarna bracht ik de behanglijm aan met een blokkwast (niet te dun!) en plakte de poster in de lijm. Er viel bijna niet mee te schuiven, dus met een extra paar handen hebben we de poster precies op de juiste plek neergelegd, aangedrukt met een speciale roller en gladgestreken met een behangspatel.

Let op: Als je met lijm aan je vingers de poster aanraakt, beschadig je meteen het oppervlak. Het is mooi, maar kwetsbaar materiaal. 

Het eindresultaat is prachtig, vind ik zelf. De matte uitstraling, de zachte kleuren, het geblokte effect, de details (je kunt ondanks het geblokte filter alle takjes en schelpjes zien in het zand); het is precies geworden zoals ik in gedachten had. A Fine piece of Art. :)Hoe vind je het geworden?

Liefs,

Geen opmerkingen :

Een reactie posten