Voer een zoekterm in

dinsdag 12 september 2017

Een betonvloer in het interieur

Vtwonen schrijft op hun website:
"Zouden we een aantal jaar geleden over een betonnen vloer in je woonkamer praten dan werd je al snel voor gek verklaard."

Nou, laat dat "aantal jaar" maar weg. Hier in Zeeland lopen we nog minstens 10 jaar achter wat zulke dingen betreft! Onze vloervoorkeur lijkt dan ook nét de krant niet te halen, maar dat scheelt dan ook maar heel weinig. ;)


Wij nemen namelijks niks op de vloer. Het blijft gewoon beton (met vloerverwarming) en krijgt alleen een verflaag, maar dat heeft al heel wat opgetrokken wenkbrauwen en kritiek opgeleverd.

Vtwonen schrijft verder...
"Het materiaal beton in zijn meest natuurlijke vorm is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons interieur en is typerend voor de woonstijl die benoemd wordt met de naam industrieel."

Ik hou van aaibaar en pastel, maar ook van industrieel. Juist die mix en het contrast vind ik zo mooi. Het rauwe uiterlijk van beton is stoer en misschien zelfs een beetje rebels. Dat past wel bij ons!

"Ga je voor een statement?", vervolgt Vtwonen doodleuk. "Bedek je gehele vloer dan met een betonverf."

Over rebels gesproken, haha!
Wij vonden dit na enig onderzoek een erg goed idee en inmiddels zit de tweede verflaag er op!

*work in progress*

Beton
Beton is een mengsel van natuurlijke materialen zoals zand, grint en steenslag, bijeen gehouden door cement.

Vroeger zag je betonnen vloeren alleen in fabrieken, werkplaatsen en garages, maar doordat oude industriële werkplaatsen steeds vaker werden omgebouwd tot woonhuis, is de industriële stijl een trend geworden. Een trend die inmiddels ook in nieuwbouwhuizen wordt toegepast, inclusief stalen balken in het zicht, onafgetimmerde metalen buizen, afbrokkelende bakstenen muren én.. betonnen vloeren.

Een paar jaar geleden werd er door interieurkenners nog geadviseerd de betonnen vloer wel netjes te laten egaliseren en vlinderen, want onbewerkt beton was absoluut not done.

Toch kregen we de ruwe onbewerkte betonvloer in 2016 steeds meer te zien, inclusief putten, scheuren en vlekken.

Unieke structuur
Het leuke van die putten, scheuren en vlekken is dat elke betonvloer uniek is. Dàt is juist de charme van echt beton. Geen enkele centimeter is gelijk aan de andere. Ruw beton maakt een strak interieur wat minder gelikt en het matcht perfect met gladde oppervlakken en rechte lijnen.

De charme van beton

Je kunt de oneffenheden in beton wel wegwerken, maar net als bij hout zal het gaan 'werken', waardoor er steeds weer nieuwe scheuren zullen ontstaan.

Toplaag
Wil je de betonkleur behouden, maar beschadigingen en vlekken voorkomen en wil je de vloer vochtwerend maken, dan is een transparante epoxylaag een goede optie. Dit is een vrij dure, ietwat bewerkelijke, maar zeer sterke coating die (samen met een primer) licht egaliseert en behoorlijk slijtvast is, dus jarenlang mee gaat.

Deze 2-componentenverf is ook verkrijgbaar in verschillende kleuren, voor wie juist niet de betonlook wil. Deze verf haal je bij een verfspecialist.

Andere, goedkopere opties zijn betonverf op terpentinebasis en nog prettiger; betonverf op waterbasis, waar eerst een voorstrijk onder moet. Voor deze laatste optie hebben wij gekozen in ons nieuwe huis, een witte dekkende voorstrijk en een beigekleurige betonverf.

De tweede verflaag

Betonverf
Betonverf op waterbasis (wij kozen voor Gamma huismerk) ...
  • stinkt een stuk minder dan epoxyverf en verf op terpentinebasis 
  • is beter voor mens en milieu
  • is vele malen goedkoper dan de stinkende variant ;)
  • beschermt het beton tegen vocht 
  • is net zo eenvoudig te verwerken als muurverf 
  • laat de structuur van de ondergrond zien 
  • slijt wat sneller dan epoxyverf en kan geen agressieve chemicaliën, chloor of autobanden verdragen. 
Deze verf is ideaal voor mensen zoals ik, die om de zoveel tijd weer eens iets anders willen. ;)

Betonverf is in alle mogelijke RAL-kleuren te mengen. Beton zelf kun je trouwens ook meteen - door het toevoegen van kleurpigment- in allerlei kleuren laten storten.

Gietvloer
Onze eerste keus ging uit naar een gietvloer, maar om budgettaire redenen én omdat je bij nieuwbouw de eerste twee jaar nog heel veel scheuren kunt verwachten, besloten we om eerst met betonverf te starten. En ik merk nu al, nu ik de vloer van dichtbij zie, dat ik de natuurlijke structuur toch wel heel tof vindt. Misschien laten we het na een aantal jaar wel zo!

We halen alleen de dotten weg die de stukadoors hebben achtergelaten en vullen de grotere kraters op. Ik heb er een hekel aan als het vuil tijdens het dweilen overal achter blijft hangen. Maar de scheuren laten we zo, die vind ik nu al prachtig!




PS: Foto's van het eindresultaat volgen snel.

De laatste laag

Wij kozen voor een mat resultaat

Geen opmerkingen :

Een reactie posten